De reiniging: de sleutel tot je volgende verhuringen

COVID-19 heeft een grote invloed op je verhuuractiviteiten en vereist een verandering van je gewoonten om je voertuig veilig te kunnen blijven verhuren.

Ondanks dat de netheid van je voertuig altijd al een van je zorgen was geweest bij elke verhuur, is het van essentieel belang om alle nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om de verspreiding van het virus te voorkomen.

Wij nodigen je dan ook uit om kennis te nemen van de essentiële handelingen die je moet opnemen in je reinigingsroutine voor elke verhuur.

Voor je begint

Voor je aan het reinigen van het voertuig begint:

 • Was je handen volgens de richtlijnen;
 • Houd een handgel op alcoholbasis met ten minste 60% alcohol bij de hand of draag handschoenen;
 • Kies schoonmaakdoekjes die alleen worden gebruikt om je voertuig schoon te maken en die op een hoge temperatuur worden gewassen voordat ze opnieuw worden gebruikt . Of kies voor wegwerpdoekjes;
 • Ventileer het voertuig ongeveer 30 minuten voordat je begint met schoonmaken en laat deuren, ramen en dakramen open tijdens het schoonmaken indien het weer het toelaat.

Reinigen en ontsmetten van je voertuig

Naast het verwijderen van zichtbaar vuil, onzuiverheden en stof als onderdeel van het reguliere onderhoud van je voertuig, is een extra stap om het voertuig te ontsmetten verplicht. Afhankelijk van de soort virus is de duur op een oppervlak immers variabel, daarom beperkt het desinfecteren de risico's van verspreiding. Kies ontsmettingsmiddelen die aangepast zijn aan elk oppervlak, met een voorkeur voor ontsmettingsmiddelen op basis van javel (Bron: WHO).

De juiste handelingen: als een oppervlak of element vuil is, is het belangrijk het te reinigen en vervolgens te desinfecteren. Dit omdat vuil kan voorkomen dat het ontsmettingsmiddel doordringt tot de kiemen en het virus wordt gedood. Gebruik voor het schoonmaken water en zeep of je gebruikelijk schoonmaakmiddel. Ontsmet vervolgens met een product op basis van javel of een equivalent.

Vergeet niet de geldigheidsdatum van het ontsmettingsmiddel te controlerenen de juiste dosis aan te houden als het product moet worden verdund om zijn doeltreffendheid te behouden.

Risicozones

Het hele voertuig moet worden schoongemaakt, maar sommige delen zijn veel vatbaarder voor de verspreiding van het virus omdat we ze vaak aanraken. Zij hebben echter niet de neiging tekenen van vuil te vertonen. Het is echter zeer belangrijk ze te ontsmetten met het juiste product:

 • het stuur en het dashboard;
 • alle bedieningsorganen zoals richtingaanwijzers, ruitenwissers, enz;
 • de versnellingspook en de handrem;
 • de handgrepen van deuren en dakramen;
 • het bedieningspaneel en de schakelaars;
 • de blinderingen;
 • kastgrepen en drukknoppen
 • het keukenmeubilair (kraan, koelkast, koffiezetapparaat...);
 • Badkamermeubels en -spullen (haardroger, shampoo...);
 • diverse voorwerpen zoals autosleutels, afstandsbedieningen of gezelschapsspellen.

Een gedetailleerde lijst vind je in je huurovereenkomst.

Bedlinnen en textiel

Na elke verhuur moet het beddengoed, de badhanddoeken, theedoeken of ander textiel dat ter beschikking van de huurders wordt gesteld, worden gewassen bij een temperatuur van ten minste 60°C gedurende ten minste 30 minuten. Dit zal alle mogelijke ziektekiemen verwijderen. Voor gordijnen en bankbekledingen raden we aan ze, indien mogelijk, in de machine te wassen volgens de instructies van de fabrikant. Voor niet-verwijderbaar textiel adviseren wij het gebruik van een bleekmiddelvrije desinfecterende spray.

Na de reiniging

Doe de gebruikte schoonmaakdoekjes in de was en desinfecteer de gebruikte schoonmaakmiddelen, zoals wasmanden, stofzuiger, enz. Was daarna grondig je handen volgens de geldende voorschriften.

Contact met de huurders

Bij het overhandigen van de sleutels en het terugbrengen van het voertuig is het belangrijk om de maatregelen te respecteren, handdrukken te vermijden en een afstand van 1,5 meter te bewaren. Dit kan vervelend zijn om uit te leggen hoe het voertuig werkt, maar het is van essentieel belang.

Het is een goed idee om een video te maken met de uitleg over de werking van je voertuig . Dit bespaart je tijd het invullen van het uitgifteformulier en vergemakkelijkt de uitleg van bepaalde apparatuur waar je anders dichtbij elkaar voor zou moeten staan. Bovendien kan de huurder er tijdens zijn reis er terug opnieuw naar kijken in geval van twijfel.

Om je te helpen niets te vergeten, maakt een lijst van de te ontsmetten voorwerpen voortaan deel uit van de huurovereenkomst. Met een aankruisvakje kan je aangeven dat je je voertuig naar behoren hebt gereinigd door het te ontsmetten. Dit is een teken van respect voor de huurders en een onontbeerlijke maatregel voor hun en je gezondheid.

Vergeet niet om ontsmettingsmiddel in de auto achter te laten voor de huurders. Zo kunnen zij regelmatig de oppervlakken ontsmetten en zo gedurende de hele huurperiode in een gezonde ruimte leven.

Alvorens een nieuwe huuraanvraag te aanvaarden, gelieve eraan te denken voldoende tijd (minstens 24 uur) tussen elke verhuring te laten om een goede reiniging en ontsmetting uit te voeren.

Deze richtlijnen kunnen veranderen op basis van de informatie verstrekt door de Wereldgezondheidsorganisatie en het Centres for Disease Control and Prevention.


Yescapa geeft geen garanties, expliciet of impliciet, met betrekking tot de volledigheid, nauwkeurigheid, betrouwbaarheid, geschiktheid of beschikbaarheid van deze inhoud beschikbaar gesteld voor welk doel dan ook. Elk vertrouwen dat je in deze informatie stelt, is jouw verantwoordelijkheid.