Algemene informatie over DAC7
DAC7 (of Digital Administrative Cooperation) is een verordening van de Europese Unie die gericht is op het versterken van de belastingsamenwerking op digitaal gebied. De DAC7 vereist dat ons platform belastinginformatie verzamelt en deelt met de bevoegde autoriteiten.
Voor wie geldt dit?
Alle online verhuurplatforms, inclusief het onze, vallen onder het toepassingsgebied van de DAC7. Individuele gebruikers die hun voertuigen via ons platform verhuren, moeten ook voldoen aan de vereisten voor het delen van fiscale informatie.
Gegevens die worden doorgegeven krachtens DAC7:
Onder DAC7 is ons platform verplicht om specifieke belastinggegevens van onze gebruikers te verzamelen. Dit omvat informatie die nodig is om belastingtransparantie te garanderen, zoals het inkomen dat wordt gegenereerd door de verhuur van uw voertuig(en). Deze gegevens worden veilig gedeeld met de relevante belastingautoriteiten in overeenstemming met de DAC7-vereisten.
DAC7 en belasting:
Onze verplichting is uitsluitend het doorgeven van de inkomsten die via ons platform worden gegenereerd. Het is aan elke gebruiker om het inkomen aan te geven op basis van hun situatie (zie het tweede deel van dit artikel).
De deeleconomie is nieuw, maar groeit. Je moet je inkomsten uit verhuur tussen particulieren, waarvan het bedrag wordt vermeld in de rubriek "Ontvangen betalingen" op je Yescapa-account, toevoegen aan je totale jaarlijkse inkomsten.
De belastbaarheid is afhankelijk van de situatie.
Indien het niet om een beroepsactiviteit zou gaan, dan is er sprake van een 'roerend inkomen'. In code 1156/2156 van Vak VII zal het bruto-inkomen moeten vermeld worden, verminderd met de werkelijke kosten (zoals bvb. onderhoudskosten, afschrijving, …). Uiteraard mogen enkel de kosten die betrekking hebben op de inkomsten afgetrokken worden. Het deel van de kosten die gemaakt worden voor het privégebruik van de mobilhome kan uiteraard niet afgetrokken worden. Die kosten moeten aangetoond worden met bewijsstukken (facturen en rekeninguittreksels voor de betaling ervan). In de plaats van de werkelijke kosten kan voor het kostenforfait van 15% gekozen worden. De belasting op dit roerend inkomen bedraagt 30%.
Indien het wel om een beroepsactiviteit zou gaan, dan zal je de inkomsten moeten vermelden in code 1600/2600 van deel 2 van de aangifte personenbelasting. De werkelijke beroepskosten zullen dan in code 1606/2606 moeten vermeld worden, de betaalde sociale bijdragen in code 1632/2632. Deze 'beroepsinkomsten' worden samengeteld met eventuele andere inkomsten (bvb. lonen, uitkeringen, pensioenen, onroerende inkomsten, …) en belast aan de progressieve tarieven.
Let op, een definitief standpunt over een specifiek geval kan alleen maar worden ingenomen door een bevoegd dossierbeheerder. Neem daarvoor contact op met het bevoegd belastingkantoor.
Voor meer informatie, kan je volgende pagina's raadplegen van de FOD Financiën :
Links sociale verplichtingen - RSZ en RSVZ :